THE BEYOUTIFUL PROJECT

The Beyoutiful project is opgericht door fotograaf Guy Basabose en Lenry Austin en het doel van dit project is om de schoonheid en de unieke natural hair ‘journeys’ vast te leggen. Dit wordt gedaan met behulp van fotografie en video. Deze beelden zullen worden tentoongesteld gedurende een expositie genaamd The Beyoutiful Project in Den Haag.

 
Cover.jpg

222A771405.jpg

Melissa

“Mijn naam is Melissa Furtado Vieira Centeio , 18 jaar en wonend in Rotterdam. Ook volg ik in Rotterdam de kappersopleiding op de Zadkine College. Mijn hobby’s zijn dansen en andermans haren doen , vandaar de kappersopleiding. De reden waarom ik het leuk vond om aan dit project mee te doen is heel simpel. In deze tijd moeten we van ons ‘ Natural Hair ‘ houden. Ook wilde ik een boodschap aan anderen overdragen om ervan te gaan houden en het te dragen als je eigen persoonlijke kroon. Dat is hoe precies de reden waarom jij je kroon nooit moet verbergen of er onzeker over moet zijn!”

222A806206.jpg

Jasmine

" Als je in de spiegel kijkt, zie je wie je bent of wat de ander wil dat je bent?
Ik zie elke paar weken anders uit, omdat ik bevoorrecht bent met haar waar je alles meekan.
Maar als je diep in mijn ziel kijkt is dit wat je ziet.

Door aan dit project mee te werken wil ik een steentje bijdragen.
Dat onze dochters en zoons naar een beeld kunnen kijken en zichzelf ermee kunnen identificeren.
Ongeacht onze positie in de wereld of de media, dat ze trots mogen zijn op wie ze zijn.

Mijn naam is Jasmine en ik 42 jaar jong."

“When i let go of what i’m, i become what i might be”
Lao Tzu

222A825708.jpg

Freya

"Mijn naam is Freya, ik ben een 35-jarige vrouw, woonachtig in Zuid-Holland. Vanwege mijn multi-culturele achtergrond (mijn moeder is Arubaans-Surinaams en mijn vader Nederlands), ben ik met verschillende culturen opgegroeid.
Door de jaren heen is het mij gelukt mijn eigen identiteit te vinden door de verschillende kanten van mijzelf te omarmen en dit om te zetten in kracht. Sinds 12 jaar ben ik 'natural'. Ik heb geleerd om van mijn krullen te houden en zie sindsdien in hoe divers kroes en krullend haar is. Ik maak het soms steil als ik daar zin in heb, of draag mooie lange vlechten. Met kroes/krullend haar kan dat allemaal!
Ik doe mee aan dit project omdat ik het belangrijk vind dat iedereen zichzelf zou moeten accepteren zoals hij of zij is en de unieke talenten en kwaliteiten die je bezit, ook benut.
Mijn favoriete quote is daarom ook 'don't try to be perfect. Try to be whole".

Sinara

Sinara

Mijn naam is Sinara. Ik ben 34 jaar. Mijn verhaal? Op een wanhopig moment dacht ik: Mijn Schepper heeft mij al dit haar niet gegeven om te verstoppen.

Toen is mijn natural hair journey begonnen. 

Ik doe mee omdat ik het belangrijk vind (vooral voor jonge vrouwen) dat ze weten dat schoonheid uniek is. Ons haar uniek is.

Audrey.jpg

Audrey

Ik ben Audrey Bouva, 34 jaar en van Surinaamse afkomst.

Ik ben al geruime tijd natural. Hiervoor heb ik curly gehad en straight. Ik ben natural gegaan nadat mijn moeder ook natural ging. Wij deden altijd elkaars haar straighten en toen ze natural ging, ben ik me gaan verdiepen in verschillende kapsels en haarstijlen om haar haren te kammen. We zijn toen naar verschillende bijeenkomsten/ evenementen geweest. Daar zag ik de mogelijkheden en verschillende producten. Niet alleen voor mijn moeders haar maar ook voor mijn haarstructuur. 

Ik zag zoveel variatie en durfde de stap te zetten nadat ik mijn moeders haar al geruime tijd natural aan het stylen was.

Ik kan nu zoveel en wil graag meegeven dat we trotser mogen zijn op ons haar. Meer mogen spelen en uitvinden wat wij zelf kunnen met ons haar. Dat kost tijd want velen moeten net als ik weer kennismaken met ons haar maar als je er tijd en aandacht aan geeft dan krijg je er veel voor terug.

Ernelis.jpg

Ernelis

Ik ben Ernelis van Aanholt, ik ben 24jaar, woon nu al een tijdje in Rotterdam en ik ben half Dominicaans en half Antilliaans. I love my islands !

De reden dat ik mee doe aan The BeYoutiful Project is omdat ik er heel enthousiast van werd en het trok me aan toen ik het voorbij zag komen, want het was iets waar jij je jezelf kon zijn zoals je bent en dat vind ik heel erg belangrijk en ook omdat het vrij weinig gedaan wordt!

Vroeger heb ik zelf ook van alles met me haar gedaan, relaxen (al hoewel ik het totaal niet kon verzorgen haha), tussendoor ook heel wat ingevlochten met nep haar en Etc. Tot dat ik mezelf af ging vragen van “ik weet niet eens wat mijn haarstructuur is” en/of “heb ik nou kleine krulletjes, wat grotere krulletjes of juist dat echte kroeshaar” nou en toen begon mijn journey..

I am definitely proud of it & i love my curlies !

Sophie1.jpg

Sophie (25) uit Den Haag

 

“Tot mijn 17e droeg ik mijn haar altijd in een staart, elke dag strak naar achter. Ik vond het lekker makkelijk en ook een beetje eng om dat ineens te veranderen. Toch is het toen mijn beste beslissing geweest het zo kort te laten knippen dat het niet meer in een staart kon! Ik liet m’n haar vrij en ontdekte mooie krullen, die ik te danken heb aan mijn vaders Caribische afkomst.

Sindsdien heb ik verschillende kleurtjes gehad, van blonde highlights tot een donkerrode gloed, maar meer werk maak ik er niet van. Een natuurlijke uitstraling vind ik belangrijk, ook wat betreft make-up. Dat zouden we best wat meer terug mogen zien in de (sociale) media en daarom draag ik graag mijn steentje bij aan dit mooie project!” 

222A812507.jpg

Rowena

“Mijn naam is Rowena, ik ben 34 jaar en woon in Amsterdam. Na het zien van de oproep om mee te doen aan dit project werd ik meteen enthousiast. Nadat ik zelf heel wat worstelingen omtrent mijn natuurlijk haar heb overwonnen, vind ik dat het mijn plicht is om een ander die nu nog worstelt te bemoedigen. Each one teach one, right?
Ik hoop dat door dit project vrouwen (en mannen uiteraard!) van hun natuurlijk haar zullen gaan houden en het met trots zullen dragen.

 

Rita

Rita

Toen ik bijna 4 jaar was speelde ik kappertje met mijn broer, hij was bijna 5.Hij knipte mijn mooie kroeze vlechtjes af en liet er 1 staan met een strikje. Doordat mijn moeder door haar tranen heen lachte werd ik mij ervan bewust dat er iets niet goed was met dit kapsel.Ook de laatste vlecht werd eraf geknipt. Mijn mooie kroeze haar was weg, maar nog heel lang onderwerp van gesprek.

Later, rond mijn 10de jaar, maakte mijn pa me bewust van ons mooie kroeze haar. Hij verzette zich ertegen dat mijn mooie haar gestraight zou gaan worden;'Waarom, je bent toch niet wit, kroes haar hoort bij jou !

Ik heb bijna alle varianten doorlopen die mogelijk zijn met mijn natural hair: straighten, relaxen, invlechten, cornrows (kwiekwieba) wave, rasta....
Nu ..decennia verder ben ik heel blij en trots met de natural hair ontwikkeling.Te meer omdat je er alle kanten mee uit kan en mag gaan: kort, lang, vlechten, gedraaid , in cornrows, rasta, los , gekamd,gekleurd, uitgekamd, niet gekamd...heerlijk !!

Lenry.jpg

Lenry

Mijn naam is Lenry Austin en ik ben al 6 jaar natural, ik ben van Ghanese afkomst en in onze cultuur is het normaal om je haar te relaxen. Sterker nog dit wordt gewoon voor je gedaan van jongs af aan dus je hebt eigenlijk geen keus en je weet eigenlijk niet beter. Pas later toen mijn moeder al jaren niets meer te zeggen had over mijn haar wilde ik iets nieuws proberen. Ik wilde ‘natuurlijk’ zijn, ik wilde me niet hoeven schamen voor mezelf en zeker niet meer afhankelijk zijn van nep-haar. Mijn haar was al zó beschadigd en het werd tijd om het te laten zoals het is. Het heeft me meer zelfvertrouwen gegeven en het is een van de beste beslissingen die ik genomen heb!

Roza.jpg

Roza

Mijn naam is Roza en ik ben 20 jaar. Ik woon in Dordrecht in zit in Rotterdam op school. Ik ben half Sudanees en hals Nederlands.  De rede dat ik mee doe aan dit project is omdat ik het concept erg mooi vind en ik zelf graag met natuurlijk haar loop. Een pruik of weave is natuurlijk altijd leuk maar natural hair is the best! Ik wil graag mijn natural hair met jullie delen

_MG_4808.jpg

Jasmine

5 jaar geleden stapte ik onder de douche en heb ik de keus gemaakt om nooit meer mijn haar kunstmatig glad te maken. Sindsdien ben ik elke dag krachtiger, trotser en mooier geworden. Trots op mijn prachtige 'roots' die uit mijn hoofd groeien en ook die in mijn hart groeien. 

Door mijn zelfgekweekte kroon voel ik me daadwerkelijk een Queen. Het gevoel dat je met je eigen natuurlijkheid prachtig bent, is een gevoel dat ik aan iedereen wil tonen. En daarom doe ik mee aan dit mooie project. Om te laten zien dat wij allemaal trots mogen zijn op onszelf. Ons haar is mooi, in elke vorm zijn wij prachtig.